Pagina 1 van 1

Kennismaking, delen ervaring en vraag

Geplaatst: 20 mar 2020, 15:20
door VS3.5v6uit2002
Beste VS liefhebber,

Even voorstellen: Ben een zelfstandig ondernemer en heb 3 Youngtimers waarvan 1 VS met de 3.5V6 uit 2002.

Heb de VS gekocht van de 2e eigenaar in okt 2018 met een aantoonbare lage KM stand (NAP). Wel moest hij door lange stilstand en dergelijke even opgefrist worden met een flinke grote beurt (a €900,-) en 4 nieuwe All Season banden van ongeveer dezelfde kosten post. Nadat ik zo'n 7.000 km heb gereden, zonder problemen, heb ik er een G3 LPG tank in laten bouwen van bruto 60 liter (op de plaats van het reserve wiel) bij een ervaren bedrijf (a €2.500,-). Dit inclusief een automatische kleppensmeersysteem zodat dat wat smering geeft. Dit zijn dan allemaal kosten die je direct kunt afschrijven en de genoemde bedragen zijn incl BTW. Inmiddels heb ik 50.000km op LPG gereden zonder problemen (binnen 1 1/4 jaar), al heb ik wel hulpveren laten plaatsen zodat ik ook wat in de kofferbak kan meenemen aan gewicht. Hij staat nu net op 170.000 km in totaal.

Buiten het bovenstaande heb ik ook Bluetooth in laten bouwen en alle speakers laten vervangen. Plus een subwoofer aangebracht in de kofferbak. Je ziet er dus allemaal niets van maar je hebt een perfect mooi warm en vol geluid zodat je normaal en op een moderne manier naar goede muziek kunt luisteren. Wel prijzig, bluetooth (CompactBT) ongeveer €450,- met inbouw maar dan kun je wel gewoon handsfree bellen en naar Spotify / via internet luisteren d.m.v. de Aux selectie als input. Boxen waren nodig want die zijn ondermaats en zo'n subwoofer module maakt het af (bij elkaar ongeveer € 1.200,-). Ook hier allemaal incl. BTW.

Binnenkort weer een grote beurt en APK en buiten normale slijtage dus geen problemen maar alleen maar plezier. De eigenaardigheden zoals de elektronica (heel soms valt cruise control uit, of geeft hij een storing op de handrem, of zoals nu zijn de slepers in de buitenspiegel actuator vuil zodat hij blijft bewegen op zijn geheugen) zijn mee te leven als je Franse auto's gewend bent..... :)

Enige manco wat ik kan bedenken is het kunststof van het dashboard dat qua "huid" een beetje oplost zodat het plakkerig aanvoelt. Beste oplossing is hiervoor tot nu toe gewoon een met water natgemaakte doek gebruiken. Heb de auto in de boeken voor €3K en heb dus wel hoge kosten (zoals boven beschreven.....). En met ongeveer 1:7,5 op LPG kun je met zo'n auto en haar vermogen best wel veel lol hebben. Tegen erg acceptabele kosten indien je haar zakelijk kunt rijden.

Nu heb ik alleen een vraag m.b.t. stuurinrichting; deze geeft nu een wat bonkerig gevoel/geluid. Is dit de stuurkogel met rubber of stabilisator stang en rubbers, iemand ervaring?

Mvrgr

Re: Kennismaking, delen ervaring en vraag

Geplaatst: 23 mar 2020, 16:08
door Hans61
Welkom hier! Om gelijk op je vraag in te gaan, het bonkerige gevoel/geluid duidt volgens mij op versleten schokdempers. Ik had dat met mijn vorig VS zo rond de 2 ton aan km ook, mijn huidige VS niet. Vooral op venijnige drempels en putdeksels kon je het goed voelen. Een meer klokkend geluid betekent meestal stabilisatorstangrubbers of ruimte op de stangetjes tussen stab. stang en veerschommel. Versleten stuurkogels vertalen zich meestal in minder strak stuurgedrag. Laat ze allebei vervangen ook al is één kant slecht, gaat in een moeite door en kost je maar één keer uitlijnen. Bij bandenspecialist Walraven in Vlissingen betaal ik voor de hele operatie incl. voor en achter uitlijnen nog geen €200.

Re: Kennismaking, delen ervaring en vraag

Geplaatst: 25 mar 2020, 12:36
door VS3.5v6uit2002
Dank je voor de reactie/tip Hans! Heb inmiddels een afspraak staan en laat dan dat vervangen.